KABELJAUW :

Info : Kabeljauw behoort tot dezelfde familie als koolvis, schelvis, pollak, wijting en leng.
         Jonge kabeljauw wordt gul genoemd.
         Zeer magere vissoort. 72 kcal en 0,6 gr. vet per 100 gr.
         Op z'n best van maart tot december.
         Kan gebakken, gepocheerd, gestoomd of in de oven bereid worden.
         Groententips : asperges, paddenstoelen, schorseneren,

Kabeljauw op zijn Vlaams : (4 pers.)
° 4 stukken kabeljauwhaas (elk 200 gr. stuk)
° 1 fijngesnipperde ui
° 20 cl. droge witte wijn
° 4 eetlepels paneermeel
° 2 eetlepels fijngehakte tuinkruiden (peterselie, dragon,..)
° 2 klontjes boter of margarine
° peper en zout

Boter een ovenschotel in en bestrooi de bodem met zeer fijngesnipperde ui. Leg er de vis op, peper en zout
en overgiet met witte wijn. Breng op het fornuis vlug aan de kook en schuif de schotel in de voorverwarmde
oven (240°C.). Laat 8 min. garen. Schep de vis uit de schotel en houd warm in de uitgedoofde oven. Giet het
braadvocht over in een sauspan en laat voor 1/4 inkoken. Doe het paneermeel in de saus en laat al kloppend
oplossen. Laat van het vuur een klontje boter smelten in de saus en voeg de tuinkruiden toe. Giet de saus
over de vis en serveer.

TONG :
Info : Noordzeetong is een geboren feestvis. Het visvlees is fijn, delicaat en zeer smaakvol.
         Tong wordt meestal heel en in filets verkocht.
         Zeer magere vissoort. 76 kcal en 0,7 gr. vet per 100 gr.
         Op z'n best van mei tot januari.
         Kan gebakken, gestoomd of gepocheerd worden.
         Groententips : paddenstoelen, aardappelen, gemengde salade, spinazie,

Noordzeetong à la meunière : (4 pers.)

° 4 tongen (8 stuks indien het kleinere tongen betreft)
° 100 gr. bloem
° 2 eetlepels olijfolie
° 2 stevige klonten boter
° 1 citroen
° peper en zout

Peper en zout de tongen. Draai ze in de bloem en tik de overtollige bloem af. Laat een pan met antikleeflaag
goed warm worden op het vuur. Giet er de olijfolie bij en laat er de boter in smelten. Leg de tongen naast
elkaar in de pan. Laat bakken gedurende 4 minuten aan elke kant. Schep de tongen uit de pan en giet het
braadvet weg. Laat een nieuwe klont boter smelten in de pan. Verwarm de boter tot ze een hazelnootkleur
heeft. Pers de citroen uit in de boter. Roer even over de bodem en giet de schuimende boter over de vis en
serveer.

Wij wensen U alvast smakelijk eten,
                                                    Anthony & Iris